E- KODY(Ečka) – Rizika, Alergie, Genetika a další dobrůtky.

1. srpna 2006 v 18:28 | Milan Pekky Bouška |  Názory - Články
Aditiva pro potravinářství mají různý původ, v textu je vyjadřován zkratkami: přír. (přírodní), rost. (rostlinný), živ. (živočišný), uměl. (umělý), synt. (syntetický), gen-tech. (původ v genetických technologiích). Místo slovního komentáře a pro jednoduchost následují symboly, které vyjadřují:

- (X) látka, jejíž použití je obecně nebezpečné(s rizikem) !!!

- (0) látka, jejíž použití není nebezpečné (bez rizika).
- (0-) látka není nebezpečná, ale nemá býtpoužívána často !!
- (A) látka může být alergen a vyvolat alergii !!
- (Rs) látka pro jedince z tzv."rizikových skupin"nevhodná(např. pro alergiky, astmatiky) !!
- (?) riziko zatím nejasné !
TEST pribiňáčků : ZDE
Klikni na nový rekord v Éčkách : ZDE

Barviva
Převážně jsou používána jen proto, aby vylepšila vzhled suroviny a konečného výrobku, a tím je vzbuzován dojem příjemné chuti a vyšší kvality (většinou klamně). Barví se různé, většinou sladké cukrovinky, cukrářské výrobky, konzervované ovoce, některé sýry, rostlinné tuky, rybí výrobky s umělým lososově růžovým zabarvením.

E 102 (X)(A) Tartrazin, žlutá, uměl.!
E 104 (Rs)(A) Chinolinová žluť, žlutá, uměl.
E 110 (Rs)(A) Žluť-oranž S, žlutěoranžová, uměl.
E 120 (0-) Karmín, červený, přír.
E 122 (0-) Azorubin, červený. uměl.
E 123 (X)(A) Amarant, červený, uměl.!
E 127 (X)(A) Erytrosin, červený, uměl.!
E 128 (0-) Červeň 2G, červená, uměl.
E 132 (Rs)(A) Indigotin, modrá, uměl., v kombinaci s nitritatem sodným
E 133 (0-) Brilant. modř, modrá, uměl., po vysokých dávkách tvorba usazenin v ledvinách
E 140 (0-) Chlorofyl, zelená, přír., rost.
E 150b (0-)(?) Sulfit-couleur, hnědá, uměl., rost., možná gen-tech.
E 150c (0-)(?) Amoniak-couleur, hnědá, uměl., rost., možná gen-tech.
E 151 (Rs)(A) Brilant. čerň, černá, uměl.
E 154 (0-) Hněď FK, hnědá, uměl., při vysokých dávkách event. usazování v ledvinách a lymfatických cévách
E 155 (0-) Hněď HT, viz E 154
E 160b (Rs)(?) Bixin, oranž., přír., rost., vodní a olejné exktrakty ze semen, pravděp. gen-tech.
E 160d (0-) Lykopin, červený, přír., rost. z rajčat, případně uměl.
E 160e (0-)(?) Beta-Apo-8-Karotinal, oranž.-červ., přír.
E 160f (0-) Beta-Apo-8-Karotinester, oranž.-červ., přír.
E 161g (X) Canthaxantin, žlutooranž., uměl.
E 171 (0-) Titandioxid, bílý, uměl., miner.
E 172 (0-) Oxid železitý a hydroxid železnatý, žlutý, červ. nebo černý, uměl., miner
E 173 (Rs) Hliník (aluminium), stříbřitěšedá, miner.
E 174 (X) Stříbro, stříbrná, přír., miner., možnost intoxikace a ukládání ve tkáních
E 175 (0-) Zlato, zlatá, přír., miner.
E 180 (Rs)(A) Rubinový pigment BK, červený, uměl.
Konzervační prostředky
Prodlužují dobu trvanlivosti potravinářských výrobků. Je povoleno je používat u poměrně širokého sortimentu: v pekárenských výrobcích, tucích, omáčkách, v uzenářských výrobcích, včetně ryb, ale i při výrobě potravin ze sušených brambor.
E 200 (0-) Kyselina sorbinová, uměl. i přír.
E 201 (0-) Natriumsorbát, uměl.
E 202 (0-) Kaliumsorbát, uměl.
E 203 (0-) Kalciumsorbát, uměl.
E 210 (X)(A) Kyselina benzoová, uměl. i přirozeně v potravinách přítomná
E 211 (X)(A) Natriumbenzoát, uměl.
E 212 (X)(A) Kaliumbenzoát, uměl.
E 213 (X)(A) Kalciumbenzoát, uměl.
E 214 (X)(A) pHB-Ester a slouč., uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 215 (X)(A) pHB-Ester-Natrium-slouč., viz E 214
E 216 (X)(A) pHB-n-Propylester, viz E 214
E 217 (X)(A) pHB-n-Propylester-Natrium-slouč., viz E 214
E 218 (X)(A) pHB-Methylester, viz E 214
E 219 (X)(A) pHB-Methylester-Natrium-slouč., viz E 214
E 230 (X) oxid siřičitý, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování obsahu tiaminu (vitamín B1)
E 221 (X) Sulfid sodný, viz E 220
E 222 (X) Hydrogensulfid sodný, viz E 220
E 223 (X) Disulfid sodný, viz E 220
E 224 (X) Disulfid draselný, viz E 220
E 225 (X) Sulfid draselný, viz E 220
E 226 (X) Sulfid vápenatý, viz E 220
E 227 (X) Hydrogensulfid vápenatý, viz E 220
E 228 (X) Hydrogensulfid draselný, viz E 220
E 230 (X)(A) Difenyl, bifenyl, uměl., u pokusných zvířat poškození ledvin
E 231 (X)(A) Ortofenylfenol, viz E 230
E 233 (X)(?) Thiabendazol, uměl.?
E 234 (X) Nisin, uměl., antibiotické působení
E 235 (X) Natmycin, uměl., antibiotické působení, také léčivo
E 239 (X)(A) Hexamethylentetramin, uměl. z čpavku a formaldehydu, také jako léčivo
E 242 (X) Dimethyldikarbonát, uměl.?, toxický
E 249 (X) Dusitan draselný (kaliumnitrit), uměl.
E 250 (X) Dusitan sodný (natriumnitrit), uměl., v solném láku na nakládání masa
E 251 (X) Dusičnan sodný (natriumnitrát), uměl., mění se na dusitan, příčina methemoglobinémie alimentační u novorozenců
E 252 (Rs) Dusičnan draselný (kaliumnitrát), uměl., mění se na nitrit, methemoglobinémie u dětí
Okyselující prostředky
Vyvolávají kyselou chuť potravin a udržují je na původní požadované úrovni. Kyselé prostředí zabraňuje do určité míry množení zárodků. Mohou být přidávány do všech potravin podle kulinářských zvyklostí.

E 270 (0) Kyselina mléčná, uměl., gen-tech.
E 280 (X)(?) Kyselina propionová, uměl., gen-tech.?
E 281 (X) Sodná sůl kyseliny propionové, uměl.
E 282 (X) Vápenatá sůl kyseliny propionové, uměl.
E 283 (X) Draselná sůl kyseliny propionové, uměl.
E 284 (X) Kyselina boritá, uměl., toxická, její sůl borax má omezené použití (jen do kaviáru)
E 285 (X) Tetraborát sodný (natriumtetraborát), uměl., toxická
Antioxidační látky
Antioxidancia působí proti oxidaci tuků vzdušným kyslíkem, zkažení potravinářských výrobků se tím oddaluje. Jako aditiva se přidávají do stolních olejů, margarínů, koření, instantních polévek, výrobků z brambor, křupavých pochoutek, do výrobků z marcipánu a burských oříšků, samozřejmě i do masných a uzenářských výrobků. Některé z nich působí také jako stabilizátory, regulátory i jako látky konzervační.
E 300 (0-) Kyselina askorbová - vitamín C, přír., gen-tech., nadměrný příjem může škodit
E 301 (0-) Sodná sůl kyseliny askorbové, uměl., gen-tech., nadměrný příjem může škodit
E 302 (0-) Vápenatá sůl kyseliny askorbové, viz E 301
E 304 (0-)(?) Ascorbylpalmitát, -stearát, uměl., živ., gen-tech.?
E 310 (X)(A) Propylgalát, uměl.
E 311 (Rs)(A) Octylgalát, uměl.
E 315 (0-)(?) Kyselina isoaskorbinová, uměl., zabraňuje příjmu přír. vitamínu C?
E 316 (0-)(?) Natriumisoascorbát, viz E 315
E 321 (X)(A) Butylhydroxytoluol (BHT), uměl.
E 322 (0)(?) Lecitin, uměl., rost., emulgátor, gen-tech.
E 325 (0) Laktát sodný, uměl., rost.
E 330 (0-)(A) Kyselina citronová, přír., rost., gen-tech.
E 331 (0-) Sodná sůl kyseliny citronové, synt.
E 332 (0-) Draselná sůl kyseliny citronové, synt.
E 333 (0-) (mono-. di-, tri-) Kalciumcitrát, synt., gen-tech
E 335 (0-) Natriumtartrát, synt.
E 336 (0-) Kaliumtartrát, přír., synt.
E 338 (0-)(A) Kyselina ortofosforečná, synt., při vysokých dávkách může omezovat příjem vápníku hořčíku a železa
E 340 (0-)(A) Kyselina kalium-ortofosforečná, viz E 338
E 341 (0-)(A) Kyselina kalcium-ortofosforečná, viz E 338
E 354 (0-) Kalciumtartrát, synt., ztěžuje příjem vápníku
E 357 (0-) Adipát draselný, uměl., náhražka kuchyňské soli
E 380 (0-) Hlinitá sůl kyseliny citronové, uměl., vysoké dávky způsobí překyselení tělních tekutin
E 385 (X) Kalcium-dinatriumethylen-diamin-tatraacetát, (Kalcium-natrium ETA), umělý antioxidant, možné poruchy metabolismu, velmi škodlivé pro děti mladší 2 let
Zhušťovací a gelírovací látky
Jsou to látky většinou rostlinného původu, které mají v potravinách vázat vodu. Z látek živočišného původu je gelírovacím prostředkem většinou želatina. Používají se při výrobě pudingů, krémů, mlékárenských výrobků i polévek.
E 406 (0-) Agar-agar, přír. nestravitelná balastní látka, podporuje trávení, zabraňuje příjmu minerálních látek, ve vysokých dávkách projímadlo
E 407 (0-) Karagen, viz E 406
E 413 (Rs) Traganth, přír., podporuje trávení, vyšší dávky působí projímavě, na kůži kontaktní alergie
E 414 (0-) Arabská guma (gummi arabicum), přír., podporuje trávení
E 415 (0-) Xanthan, přír., gen-tech., podpora trávení, vyšší dávky působí projímavě
E 416 (0-) Karaya guma, přír., podpora trávení, působí projímavě, může zabraňovat příjmu minerálních látek
E 418 (0-)(?) Gellan, uměl., organismus nepřijímá, působí projímavě
E 420 (0-) Sorbit, uměl., gen-tech., vysoké dávky vyvolají průjem
E 421 (0-) Mannit, uměl., gen-tech., náhražka cukru, nadýmání a průjem ve vyšších dávkách
E 422 (0-) Glycerin, uměl., živ., plnidlo
Emulgátory
Emulgátor je činidlo umožňující vznik emulze ze dvou nebo více vzájemně nemísitelných kapalných látek, např. vody a tuku. Může být používán v pečivu, křupavých pochutinách, omáčkách, polévkách, dezertech, při výrobě emulgovaných potravinových tuků (margarínu).
E 432 (0-)(A) Polysorbát 20 (polyoxyethylen-sorbitan- monolaktát), uměl., mění trávení mnohých látek
E 433 (0-)(A) viz E 432
E 434 (0-)(A) viz E 432
E 435 (0-)(A) viz E 432
E 436 (0-)(A) viz E 432
E 440a (0-) Pektin, přír. v ovoci, podporuje trávení, vysoké dávky mohou vyvolávat průjem
E 442 (0-)(A) Amoniumfosfatid, převážně uměl., vysoké dávky mohou vyvolat poruchy gastroinest. tatktu
E 450 (X)(A) Difosfát, uměl., vysoké dávky zabraňují příjem různých látek, ztráta kostní tkáně
E 451 (X)(A) Trifosfát, viz E 450
E 452 (X)(A) Polyfosfát, viz E 450
E 460 (0) Celulóza (prášková), přír., plnidlo, balastní látka podporující trávení, organismus ji nezužitkuje
E 461 (0-) Methylcelulóza, uměl. ošetřená celulóza, vysoké dávky mohou působit projímavě
E 463 (0-) Hydroxypropylcelulóza, uměl pozměněná celulóza, působí projímavě
E 464 (0-) Hydroxypropyl-methylcelulóza, uměl. pozměněná celulóza, působí projímavě
E 465 (0) Ethylmethylcelulóza, přírodní zahušťující prostředek, balastní látka podporující trávení, organismus ji nezužitkuje
E 466 (0-) Karboxymethylcelulóza, přír. zahušťující látka s projímavým účinkem
E 491 (0-) Sorbitan-monostearát, uměl., snad i gen-tech.
E 492 (0-) Sorbitan-tristearát, uměl., snad i gen-tech.
E 493 (0-) Sorbitan-monolaureát, uměl., snad i gen-tech.
E 494 (0-) Sorbitan-monooleát, uměl., snad i gen-tech.
E 495 (0-) Sorbitan-monopalmitát, uměl., snad i gen-tech.
Pozn.: E 491 až 495 jsou rovněž stabilizátory.
Aditiva zařazená pod čísly E 500 až E 585
(zredukovaný výběr)
E 500 (0-) Soda (natriumhydrogenkarbonát, natron), uměl.
E 501 (0-) Potaš (kaliumkarbonát), uměl., kypřící prášek do perníku
E 503 (0-) Karbonát amonný, uměl.
E 504 (0-) Karbonát hořečnatý, uměl., kypřící prášek do pečiva
E 507 (0-) Kyselina solná (chlorovodíková), uměl., poškození tkání
E 510 (Rs) Salmiak (amoniumchlorid), nepoužívat při nemocech jater
E 512 (X) Cín, chlorid ciničitý, uměl., antioxidant, kovová příchuť
E 513 (0-) Kyselina sírová, uměl., okyselující prostředek (neobvyklý), nevolnost, bolení hlavy
E 514 (0-) Glauberova sůl - sulfát sodný, projímadlo
E 520 (Rs) Sulfát hlinitý, nezatěžovat organismus hliníkem při onemocnění ledvin
E 521 (Rs) Sulfát sodnohlinitý, viz E 520
E 522 (Rs) Sulfát hlinitodraselný, viz E 520
E 523 (Rs) Sulfát hlinito-amonný, viz E 520
E 524 (0-) Hydroxid sodný, málo obvyklý, jen koncentrovaný louh poškozuje tkáně
E 535 (0-) Natriumferokyanid, přísada do kuchyňské soli proti "spékání", antiaglomerační účinek
E 536 (0-) Kaliumferokyanid, antiaglomerační účinek, poškození ledvin pokusných zvířat
E 538 (0-) Kalciumferokyanid, antiaglomerační účinek, poškození ledvin pokusných zvířat
E 574 (0-) Kyselina glukonová, gen-tech. z genově změněné kukuřice
E 585 (0-) Ferum-2-laktát, uměl., stabilizátor barev, možný jako léčivo
Látky zesilující či zvýrazňující chuťové vlastnosti vírobků
E 620 (X)(A) Kyselina glutaminová (glutamát), přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 621 (X)(A) Glutamát sodný, v sójové omáčce, viz E 620
E 622 (X)(A) Glutamát draselný, v sójové omáčce, viz E 620
E 623 (X)(A) Glutamát vápenatý, v sójové omáčce, viz E 620
E 624 (X)(A) Glutamát amonný, v sójové omáčce, viz E 620
E 625 (X)(A) Glutamát hořečnatý, v sójové omáčce, viz E 620
E 626 (0-)(A) Kyselina guanylová, mění se na kyselinu močovou, v malých množstvích neškodná
E 627 (0-)(A) Guanylát sodný, viz E 626
E 630 (0)(A)(?) Kyselina inosinová (inosinát), přír., mění se na kyselinu močovou, velmi účinný zesilovač chuti
E 631 (0)(A)(?) Inosinát sodný, viz E 630
E 632 (0)(A)(?) Inosinát draselný, viz E 630
E 633 (0)(A)(?) Inosinát vápenatý, viz E 630
E 634 (0-)(?) Kalcium-5'-ribonukleotid, je získáván z buněčných jader, mění se na kyselinu močovou
E 635 (0-)(?) Natrium-5'-ribonukleotid, viz E 634
E 640 (0-) Glycin a jeho sodné soli, intenzivně sladká příchuť
E 900 (X) Silikonový olej (dimethylpolysiloxan), uměl., protipěnivý účinek
E 927 (0-) Karbamid, přír., stabilizátor, povolen jen ve žvýkacích gumách
Sladidla
Jejich náhražky jsou syntetické látky, obvykle prosté kalorií.
E 950 (0-) Acesulfam K, umělé sladidlo 200krát sladší než cukr, snášenlivý do 15 mg/kg tělesné váhy/den
E 951 (X)(A) Aspartam, z části gen-tech.
E 952 (X)(A) Cyklamát, uměl.
E 953 (0-) Isomalt, gen-tech., projímavý účinek, vysoké dávky mohou způsobit nadýmání či průjmy
E 954 (0-) Sacharin, 500krát sladší než cukr
E 957 (0-) Thaumatin, přír., 2500krát sladší než cukr, gen-tech.
E 959 (0-) Neohesperidin DC, uměl., z citrusových plodů
E 965 (0-) Maltit (Maltsirup), uměl., vyšší dávky mohou způsobit nadýmání či průjmy
E 966 (0-) Lactit, živ. z laktózy
E 967 (X) Xylit, může způsobit nadýmání a průjmy
E 1105 (Rs)(A) Lysozym, konzervační látka pro sýry, pro alergiky na výrobky z drůbeže povážlivý
E 1200 (0-) Polydextrosa, uměl., plnidlo, snášenlivý jen v malých dávkách, může působit projímavě
Seznam aditiv není sice vyčerpávající, mnohá se v něm nenacházejí, pro běžnou orientaci je však postačující. S rozvojem potravinářského průmyslu a s rozšiřováním sortimentu výrobků se nepochybně objeví další aditiva.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 tlustej | E-mail | 1. srpna 2006 v 18:35 | Reagovat

Kdo vymejšlel ta názvy tomu nebude rozumět ani Zelí co má chemárnu.

2 habros | 7. srpna 2006 v 21:19 | Reagovat

To maj asi proto, aby nemuseli delat parky jak uherak, kdyby to na ne meli vypisovat pravymi jmeny. Hele, a to se jako ty kody co je co taji, ze je to zverejneno pod krycim jmenem?

3 Pekky | 8. srpna 2006 v 16:31 | Reagovat

Prej to vyšlo v minulou sobotu v Mladý Frontě Dnes se to menuje Dnes a sou to komoušsky kapitalistický třičtvrtě bulvární noviny, tak sám nevim co si o tom mám myslet ale potravinářský kody asi tajný ještě nejsou snad nebudou.

Protáhnem mašiny - vozvy se

4 tlustej | 12. srpna 2006 v 23:41 | Reagovat

Dobrej abgrejt s vysvětlivkama.

5 atlantan | E-mail | 14. srpna 2006 v 8:18 | Reagovat

já žasnu,co vy tady a jak komentujete... :-)..nicméně si dovolím podotknout,že tříčtvrtě komoušsky kapitalisticky se tu etablovalo i obyvatelstvo...takže vrána k vráně...

6 greeny | 14. srpna 2006 v 14:44 | Reagovat

prosím o zápůjčku domácí laboratorní sady a příručky mladý chemik detektivem (edice OKO)

7 chufus | 1. října 2006 v 15:25 | Reagovat

banda debilů....

8 pekky | 15. května 2007 v 14:42 | Reagovat

Přísady do potravin

Distributor: Klinika dětské onkologie Univerzity Dűseldorf

1. Neškodné přísady

E 100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170

E 174,180,181,200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290,300

E 301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382

E 400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440,471,472

E 473,474,475,480

2. Podezřelé přísadyE 125,141,150,153,171,172,173,240,241,477

3. Nebezpečné přísadyE 102,110,120,124

4. Přísady poškozující zdraví

·Poškození střev E 220,221,222,223,224

·Poruchy zažívání E 338,339,340,341,450,451,483,485,486

Eiscreme E 107

·Kožní onemocnění E 230,231,232,233

·Zničení vitamínu B12 E 200

·Cholesterol E 320,321

·Citlivost nervů E 311,312

·Kurděje E 330 je nejnebezpečnější !!! (rakovinotvorný)

obsažen např. v krabím masu, sýru BONBEL, houby v

konzervách, rajčata v konzervách

5. Rakovinotvorné přísadyE 131,142,210,211,213,214,215,216,217,239

Pozor:E 123 je silně rakovinotvorný !!!V USA a Rusku zakázán !

Pozor na následující přísady především v těchto potravinách:

Mamba E 123/E 110, pozor !

Medvídci ze želatiny, Harribo - želatina, lentilky, šlehačkový pudink Zotti, rybí prsty

Iglo, smetana Kraft, smetanový sýr se salámem Kraft, vanilkový pudink E 102/E 110,

hotové omáčky všeho druhu.

Vyvěsit a používat !!!

Jedná se o zdraví Vaše a Vašich dětí.

Zabraňte používání těchto přísad tím, že budete správně vybírat výrobky, které

kupujete. Kupující nakonec určuje složení výrobku. Myslete na Vaše zdraví a zdraví Vašich dětí.

Okopírujte si tuto zprávu a předejte jí Vašim přátelům a známým.

9 mtf | 2. října 2007 v 13:44 | Reagovat

mohu se zeptat autora odkud čerpal informace o míře škodlivosti "éček" v potravinách? Zajimalo by mne více podrobností o techto látkách.

10 pekky | 3. října 2007 v 14:25 | Reagovat

Na internetu.

11 Agi | 25. února 2008 v 9:51 | Reagovat

Podívejte se i zde:  Vyjádření odborníka nebo zainteresované osoby: http://www.hoax.cz/cze/index.php?action=hoax_detail&id=161

12 Don Bíbros | 8. března 2008 v 10:46 | Reagovat

E 330 = kyselina citronová. Že by byla až tak nebezpečná ?? Hmm hmm.

13 beatl | E-mail | 30. května 2008 v 7:47 | Reagovat

mám VŠCHT potrav.fakultu a dělám technologa v potrav.firmě : Lidi neblázněte, pomocí éček se dá popsat i mlíko, a evropská potravinářská legislativa je tak utažená že by se z toho jedem posral (a ne z těch éček). Koukejte na datum spotřeby abyste nekupovali prošlý věci a na energetický hodnoty abyste netloustli - z éček ještě nikdo nedostal rakovinu ani neumřel. To se jenom občas nějakej pisálek potřebuje seberealizovat. Mějte se :-)

14 anonym | 30. června 2008 v 12:22 | Reagovat

No ja neviem..Kyselina citronova,aby bola taka rakovinotvorna??Myslite,ze je to naozaj pravda ? ? ?

15 birbilion | E-mail | 23. září 2008 v 18:08 | Reagovat

je to neuvěřitelné,jak lze snadno poplašit lidi-je to strašné,co se přidává do potravin!! Všichni čtou složení výrobků, a vybírají,kde je nejméně éček.Pak jsi jdou do lékárny koupit  tabletky  vitamínů pro své zdraví.Napadlo je někdy podívat se tady na složení a převést si  je na éčka? Radím požívat rozum a ne tabulky pochybného autora.

16 Vráťa | E-mail | Web | 29. března 2012 v 14:22 | Reagovat

Já se vrátím...

17 bodemer | Web | 27. září 2016 v 17:15 | Reagovat

rychlá půjčka do 15000 :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama